Kan hus skämmas?

En rundtur i Sverige ger en sorglig bild av hur hus mår. Men hus "mår" väl inte?

Ett hus får nya ägare. Självklart vill de sätta sin personliga prägel, sitt avtryck. Men .... STOPP ... visst vore det klokt att börja med att bo in sig och också att gå 100 meter bort och se hur huset ter sig i sin omgivning.

Och invändigt ... vänta litet. Känna efter. Vänta med att riva ut sådant som fungerar. Det sparar både pengar och miljö.

Vad är det som styr när vi härjar med husen? Kan och bör man skapa en herrgård av en enkel stuga? Passar det med lackfärg överallt? Är enkupigt tegel sämre än betongpannor?



Baksidan...



... av ett sorgligt hus

Det är värt att fundera och fråga kunniga människor.
På länsmuseerna finns nästan alltid en byggnadsantikvarie, en utbildad person som kan mycket om trakten där huset ligger. Fråga ... innan du börjar din ombyggnad eller renovering. Goda råd är guld värda, för det är inte billigt att slita bort gamla plankor och ersätta dem med gipsskivor eller att riva bort en kakelugn och sätta in en braskamin. För att inte nämna köksrenoveringar. Köksskåp är alltid platsbyggda i gamla hus och av rejält virke. Sedan blir de utbytta mot IKEA-skåp av spånskivor och laminat. Det händer dagligen i Sverige.



Stackars hus!



Ett hus med fina proportioner ...



...har fått en veranda med ett tak som "välter" huset.




Här har en vedspis råkat illa ut.
Vem får idén att måla med lackfärg runt en eldstad?



Fantasin har flödat kring spisen ... Blev det bra?





I Årjäng ligger denna oansenliga stuga med eftersatt underhåll. Den är till salu. Vad kommer att hända när den får ny ägare?  Blir det markiser? jacuzzi? laminatgolv? betongtegel? Och nya fönster utan spröjs som är enklare att tvätta!



Inga kommentarer: