Du har väl inte missat den innehållsrika siten wikipedia.se?
Jag sökte på "skägglav" eftersom det finns gott om sådan här vid min stuga. Skägglaven är en indikator på miljön eftersom den är känslig för luftföroreningar. Därför är jag jätteglad att det finns stora tofsar av skägglav på träden här vid mitt hus, både på rönnar och björkar. Att man kan äta dem - lavarna! inte träden - efter en rätt omfattande tillredning, visste jag inte tidigare.
Se här:
Skägglavar (Usnea sp. (Parmeliaceae)) är hänglavar som både är vanliga och sällsynta i Sverige. Den vanligaste heter Usnea filipendula och kallas allmänt för vanlig skägglav.
Skägglavar (Usnea sp. (Parmeliaceae)) är hänglavar som både är vanliga och sällsynta i Sverige. Den vanligaste heter Usnea filipendula och kallas allmänt för vanlig skägglav.
Skägglavar är känsliga för luftföroreningar och fungerar därför som indikatorarter.
Föda
Skägglavar innehåller mycket kolhydrater och kan ätas efter urlakning. Ett sätt att tillaga laven är att låta den dra i vatten i 2–48 timmar och därefter koka den i 40 minuter i nytt vatten. För att få bort den bittra smaken så rekommenderas urlakning med asklut:
- Koka upp en del vatten med en del björkaska.
- Låt blandningen dra i två timmar. Sila sedan bort askan.
- Låt laven dra i luten i cirka åtta timmar.
- Skölj laven noggrant tre eller fyra gånger, så att all lut försvinner.
- Koka laven i nytt vatten i cirka 40 minuter.
MIN KOMMENTAR: Man hinner bli väldigt hungrig innan skägglavsmiddagen är klar!
-------------------
Här slutar texten från Wikipedia och jag visar några bilder av träd på min mark här i Leksand.
Till sist: en bild på mumsgoda bär i lunchfilen, garanterat avgasfria Hallon!
1 kommentar:
Ha ha, jag håller med om din kommentar. Skägglavsdieten står nog inte på min matlista under kommande veckan (kanske för fredagen om man börjar på måndagen då... ;-)).
Mums med hallon!
Skicka en kommentar